Interview: Siff Storm om kroppens forbindelse til selvværdet

Siff Storm er 38 og har arbejdet som selvstændig Totum kropsterapeut, sexolog og life coach siden 2014. Hun har sin egen klinik – Klinik Storm Sorgenfri – i centrum af København, som hun deler med sin mand. Herfra hjælper hun mænd og kvinder – både 1:1 og i grupper – med at sætte sig selv fri til at leve det liv, de drømmer om.

Privat er Siff gift med Rudi, og de bor i en lille lejlighed i Københavns nordvestkvarter sammen med Rudis teenagesøn, Malthe, samt deres to fælles børn, Ellie og Sylvester.

Læs mere om Siff Storm her: https://siffstorm.com/

Hvad er Totum Kropsterapi?

Helt kort fortalt er Totum kropsterapi en manuel behandling – en massage – på en briks, kombineret med terapeutisk samtale. Totum kropsterapi behandler og kigger på det hele menneske – dvs. både krop, sind, tanker og følelser. De enkelte dele kan ikke adskilles. Din krop er et spejl af det liv, du har levet, og derfor vil det, du har været igennem, kunne ses og mærkes i din krop. Det betyder også at for at frigøre dig fra nogle af de uhensigtsmæssige ting, du har med dig fra dit liv – angst, traumer, dårlige mønstre, sorg, lavt selvværd mv. – så er det effektivt at tage fat i kroppen.  Behandlingen kan både tage udgangspunkt i noget psykisk og noget fysisk. Nogle kommer med en psykisk problemstilling som fx. angst, traumer, lavt selvværd eller noget relationelt, mens andre kommer med en fysisk smerte eller blokering som fx. hovedpine, skulder- og rygsmerter eller fordøjelsesproblemer. I begge tilfælde søger jeg ind under overfladen og leder efter årsagen til problemet, istedet for blot at behandle symptomet. 

Hvad kan kropsterapi gøre for én?

Kropsterapi kan hjælpe dig med at åbne, mærke, forstå, slippe og ændre. 
Kropsterapien åbner din krop op. Helt fysisk. Og når din krop og dit åndedræt åbner sig op, så bliver der plads. Der bliver plads til, at det gamle kan slippe, og noget nyt kan få plads. Det kan være en ny kropstilstand, nye tanker, ny bevidsthed, nye mønstre, andre følelser – en ny måde at være i verden på. Kropsterapien hjælper dig med at genskabe kontakten til din egen krop, så du igen kan mærke dig selv og de beskeder, din krop sender. Og så kommer du også til bedre at forstå dig selv, din krop og dens signaler, så du ved, hvordan du kan handle, agere og ændre din adfærd, så du får det absolut allerbedste ud af dit liv.

Hvilke problemstillinger kommer dine klienter med?

95% af alle mine klienter kommer til mig med psykiske problemstillinger. 
Det kan fx være sorg, problematiske relationer, følelsen af at sidde fast i livet, stress, traumer, overgreb, undertrykte og tilbageholdte  følelser, problemer med at sætte grænser og udtrykke sig selv – og så naturligvis selvværdsproblematikker (som en del af de nævnte problemstillinger også kan føres tilbage til).

Hvordan kan du og klienterne bruge kroppen til at arbejde med de problemstillinger?

Et af de vigtigste redskaber i kropsterapien er åndedrættet. Det er gennem et dybt og afslappet åndedræt, at magien starter. Når vi kan trække vejret dybt og godt, så kan vi pludselig begynde at mærke os selv, fordi vi får åbnet porten mellem hoved og krop. Kroppen kan også begynde alle sine selvhelende processer, når der kommer gennemstrømning og ilt til kroppen. Åndedrættet er også med til at dæmpe og berolige vores nervesystem, hvilket er gavnligt både ifht konkrete temaer som stress, angst og traumer, men det er også en forudsætning for alt andet arbejde med kroppen, da vi skal være trygge og afslappede for at åbne os op for forandring.
Så åndedrættet, det er nøglen. Og det er både noget, jeg arbejder med på briksen, og noget, alle kan gå igang med at øve sig på og træne derhjemme i stuen. Dybe rolige vejrtrækninger, hvor udåndingen slippes gennem munden som et suk, hvor både kæbe, hage og mund slapper fuldstændig af.

Læs mere om at komme ned i kroppen her.


Hvordan hænger vores selvværd sammen med kroppen?

Alt, hvad vi oplever i livet, sætter sig i kroppen. Vores krop er et spejl af vores liv. Så uanset om dit liv har været præget af hårde, svære, nedbrydende og udfordrende ting eller positive, glædesfyldte og opbyggende ting, så har de sat sig som et spor i din krop.
Vores selvværd er noget, der bliver etableret i løbet af vores første leveår i samspil med vores primære omsorgspersoner, og derefter kan det så blive påvirket i positiv eller negativ retning afhængig af, hvilke oplevelser vi har i vores ungdom og voksenliv. Men fundamentet for dit selvværd bliver skabt indenfor de første par leveår. 
Vi er et resultat af det liv, vi har levet – og det er din krop også.

Hvor sidder selvværdet i kroppen?

Selvværd handler om den værdi, vi tillægger os selv og vores egne værdier, drømme, ønsker, grænser osv. Så selvværdet kan “sidde” mange steder henne i kroppen, hvis vi skal tale om det på den måde, det afhænger af, hvad det lige præcis er, der er på spil for den enkelte.

Selvværd handler om at mærke sig selv, sine følelser og turde stå frem som den, man er, og det kan fx. sætte sig i maven.
Selvværd handler om at give sig selv plads og turde tage plads, og det kan ofte sætte sig omkring skuldrene og brystet.
Selvværd handler om at turde tale sin sandhed og blive hørt, og det kan ofte sætte sig i halsen.
Selvværd handler også om at kunne sige fra og sætte grænser, og det kan fx. sætte sig i yderlårene.
Og sådan kunne jeg fortsætte. Vores selvværd påvirker hele den måde, vi er i verden på, og derfor kan man også arbejde med det kropsligt mange forskellige steder.

Hvordan hjælper du klienter med deres selvværd igennem dine behandlinger?

Det kan foregå på mange forskellige måder, men typisk er der tre veje en behandling kan gå, og de kan alle tre bruges ifht at arbejde med selvværd. 

Der er den fysiske vej, hvor det handler om at få åbnet op til åndedrættet og kroppen, sætte gang i kroppens egne helende processer og på den måde skabe plads til noget nyt (og bedre). Når kroppen bliver låst op, så kan det, der før har siddet fast og fyldt det hele, som fx. et dårligt selvbillede og et lavt selvværd, pludselig bevæge sig og blive til noget andet. 

Så er der den mentale vej, hvor jeg bruger arbejdet med kroppen til at gøre klienten bevidst om, hvilke uhensigtsmæssige tanke- og handlemønstre han/hun går rundt med. Når bevidstheden er skabt, så kan behandlingen også hjælpe til med at give handlekraft til at ændre de ting, som klienten ønsker at forandre i sit liv. Gennem kroppen bliver der sat skub på udviklingen.

Den tredje vej er en mere følelsesmæssig vej, hvor kropsarbejdet bliver brugt til at åbne op for og forløse fastlåste følelser i kroppen. Når hengemte følelser kommer op til overfladen, kan det godt virke voldsomt, men det er også en fantastisk mulighed for at møde sig selv med større kærlighed og begynde at vende mindreværd til selvomsorg og styrke.


Hvordan har din egen rejse mod et godt selvværd/at stå stærkt i dig selv været?

Selvværd har været en udfordring for mig gennem hele mit liv. Det har påvirket mine venskaber og andre relationer, mit sexliv og mine valg i livet generelt. Der er virkelig meget, jeg ikke har givet mig selv lov til igennem mit liv, fordi jeg ikke følte, jeg fortjente det eller var værdig til det. 
Jeg har tilladt rigtig mange ting, som jeg dybest set ikke var villig til, men som jeg ikke følte, jeg kunne sige nej til. Jeg har haft masser af sex, som jeg ikke havde lyst til, og som gik over mine grænser, jeg har tilladt dårlig opførsel fra andre, og jeg har brugt min tid på ting og mennesker, som jeg egentlig ikke havde lyst til.

Men no more.

Rejsen hjem til mig selv startede for omkring 8 år siden, da jeg endnu en gang var blevet forladt af en kæreste. Jeg var helt til rotterne og følte mig mindre værd end et stykke brugt plaster. Lige der, i alt mit snot og gråd, der besluttede jeg mig for, at noget måtte ændre sig. Jeg måtte ændre mig. Og så startede min rejse hjem til mig selv. 
Den startede med en 2-årig life coach uddannelse, der lærte mig sindssygt meget om mine egne mønstre, og hvorfor jeg handlede, som jeg gjorde i forskellige situationer. Jeg tror, det var her, jeg virkelig indså, hvor skidt det egentlig stod til med mit selvværd.

Bevidsthed er første skridt. Vi kan ikke ændre noget, vi ikke er bevidste om. 
Men selv med al den nye indsigt følte jeg, at noget manglede. Jeg vidste, hvor skoen trykkede, men jeg fik ikke gjort så meget ved det. 

Det begyndte at ændre sig, da jeg fik min krop med og uddannede mig til kropsterapeut. Langsomt blev min krop åbnet op. Gamle mønstre og hengemte følelser blev blotlagt, og jeg begyndte at mærke overskud, energi og handlekraft. Og så begyndte der at ske noget. Pludselig var modet der. Modet til at prøve. Det var små ændringer i min adfærd og tænkemåde, der stille og roligt skabte mere ro, styrke og overskud indeni. 

Så min rejse hjem – min rejse mod et bedre selvværd – handler dybest set om tre ting:
1) at blive bevidst om mine selvværdsmønstre og alt det, jeg gør og har gjort for at spænde ben for mig selv og holde mig selv tilbage i livet.
2) at genskabe kontakt med min krop og mine følelser – så jeg kunne mærke, hvem jeg var, og hvad der var vigtigt for mig.
Og 3) at begynde at handle på det, jeg mærkede i mig selv – dvs. RIIIIIIIIGTIG meget øvelse i at sige ja og nej – særlig nej – på de rigtige tidspunkter, og så øve mig i at sige tingene højt. Sige højt, hvad jeg føler, hvad jeg tænker, og hvad jeg vil have!
Selvværd er et tema, der kommer til at følge mig – eller følges med mig – hele mit liv. Men vi bliver langsomt bedre og bedre venner. Heldigvis! 

Hvad er dine tre bedste råd til at arbejde med sit selvværd og/eller sin krop?

  1. Kom ned i din krop, og begynd at mærke, hvad din krop fortæller dig.
  2. Øv dig i at sige nej! Nej, nej, nej, nej, nej! Et nej til andre er et ja til DIG!
  3. Øv dig i at bede om det, du gerne vil have. Og sig det højt. Du må gerne!

Læs mit indlæg om vores forhold til vores krop her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *