Nej blev der sagt!

Jeg siger meget nej for tiden. Jeg har lige sagt nej til et vikararbejde, jeg ellers var sikker på, at jeg gerne ville have. Men da jeg fik en anden besked omkring arbejdsvilkårene, end jeg havde fået til at starte med, kunne jeg mærke, at det ikke var rigtigt at sige ja. Selvom jeg kunne mærke, at jeg ikke ville blive glad for at arbejde der, så havde jeg det alligevel svært med at sige nej – fordi må man gerne sige nej til arbejde, når man er arbejdsløs? Må man godt sige nej til et job, man selv har søgt?

Jeg kom frem til, at det må jeg godt (haha, jeg sidder lige og hører en podcast, og ordene ”måske skal jeg slippe et job” blev sagt, mens jeg skrev det her!).

Og det er ikke det eneste nej, jeg har ytret eller handlet på på det sidste. Jeg har sagt op på mit bartenderarbejde, hvor jeg har været vikar i snart et år (og det betød i praksis, at jeg stod med ét ben inde og én ben ude). Jeg har også sagt op på mit tekstforfatterarbejde, hvor jeg hverken var glad for opgaverne eller for den måde, som tingene blev formidlet på.

Jeg har også sagt nej til aftaler og sex. Det føles simpelthen så rart at sige nej til det, som ikke føles rigtigt, både på kort og lang sigt! Har du prøvet det for nylig?

For mig har det handlet om at skrælle ting væk, for at jeg bedre kan fokusere på det, der er vigtigt for mig, når der ikke er for meget larm omkring mig. Og det er vigtigt for mig at finde et arbejde, som jeg kan blive glad for, og som er nok timer/udbetaler nok til, at jeg kan komme ud af dagpengesystemet. Det er dejligt med nogle småjobs, men set i bakspejlet er det mere distraherende og kræver mere energi af mig, end jeg får ud af det.

Og så er der den krølle på det hele, at når du siger nej til noget, så siger du ja til noget andet. I mange af de her tilfælde har jeg sagt ja til fokus, mere energi og ro, ja til prioritering og til det, der føles godt for mig. Og det, der føles godt for mig, skulle gerne lade mig op og give mig energi, som jeg så igen kan bruge på at arbejde for og på det, som jeg drømmer om.

Hvad bruger du for meget energi på, som ikke giver dig særligt meget tilbage? Hvad distraherer dig væk fra det vigtige i dit liv?

Foredragsholderen og forfatter Mel Robbins har også talt om det her på sine sociale medie-kanaler for nylig.

”You must learn to say NO. And this goes way beyond the words you speak. Saying no is about the actions you take. If you answer work email at 8pm or 6pm, you just said YES I’m available 24/7. (…) If you allow yourself to be distracted with shit that doesn’t matter, you just said YES to something that wasn’t important. If you listen to your friends spew gossip, you said YES I agree with smack talk. (…) When you stay focused and finish your to do-list, you say NO to distractions. And when you leave work email for tomorrow, you say NO to the guilt and fear that convinces you to be available 24/7.”

Mel Robbins på Instagram @melrobbinslive

Her handler det for Mel Robbins ikke kun om at sige nej, men ligeså meget om de handlinger, man foretager sig. Og det giver vildt god mening, synes jeg, og det er en god måde at se det på. Jeg kan især godt lide tanken omkring, hvad du egentlig siger ja til (altså prioriterer), når du siger nej til noget. I stedet for kun at tænke på, hvad man ”mister” eller går glip af, så er det en god idé at vende det om til, hvad man i stedet får ud af det.

Det har været godt for mig at sige nej. Det føles, som om jeg respekterer mig selv mere, og jeg kan mærke, at jeg øver mig på at mærke, hvad jeg gerne vil, og hvad der føles rigtigt.

Har man lavt selvværd, er man måske også trænet i at overhøre sin indre stemme, der fortæller én, om man skal gå den ene eller anden vej. Har man problemer med selvværdet, kan andre folks meninger om én betyde enormt meget, og derfor kan det blive andres mening om én eller éns egen frygt for, hvad andre tænker, der kommer til at styre mange af éns valg. Og det er ikke særlig sundt for selvværdet, for jo mere man overhører sig selv, sine behov og sine grænser, jo dårligere kan man risikere at få det med sig selv. Hvis ikke man tager sig selv alvorligt, hvem skulle så gøre det?

Derfor er det netop noget af det, som jeg selv arbejder med alene og sammen med mine selvværdsklienter: at gøre det, der er godt for én selv, at lytte til sig selv og at sætte grænser. Jo mere du respekterer dig selv, jo bedre vil du få det over tid med dig. Du vil blive stærkere, og du vil kunne mærke dig selv meget mere. Kan du træffe nogle sunde valg for dig (ikke for alle andre), vil du både mindske de ubehagelige oplevelser, som du kan havne i, når du lader dig rive med af flokken, men du vil også få mere selvrespekt og selvkærlighed.

Husk, at du skal være sammen med dig hele livet – og det er du nok den eneste, der skal. Jo mere du kan være det så klichéfyldte ”din egen bedste ven”, jo bedre et liv vil du få. Og det betyder måske, at du skal øve dig i at sige mere nej til ting? Og måske sige mere ja til det, som du ikke tidligere har turde sige ja til, men som du drømmer om? I hvert fald at blive mere bevidst om, hvad DU skal sige ja og nej til. Det er to kraftfulde ord – både hvis de bruges bevidst eller ubevidst. Men vil du bruge dem til din fordel, skal du bruge dem bevidst og vide, hvornår du skal sige det ene og ikke det andet – og omvendt.

Hvor kan du sige mere nej i dit liv? Hvor vil det berige dit liv at sige nej? Og hvor vil det berige det at sige ja tak? Skriv gerne i kommentarfeltet, jeg elsker at høre, hvad du tænker!

3 thoughts on “Nej blev der sagt!

 1. Tak for indlægget og den gode inspiration. Det giver supergod mening. Det er noget jeg selv skal øve mig meget på, da mine Nej’er og Ja’er har været meget påvirket af andres meninger og mine grænser dermed er blevet utydelige – for mig selv og mine omgivelser.
  SÅ ja tusind tak for inspiration og velplaceret indlæg i mit arbejde med mig selv.

 2. Tak for indlægget og den gode inspiration. Det giver supergod mening. Det er noget jeg selv skal øve mig meget på, da mine Nej’er og Ja’er har været meget påvirkede af andres meninger og mine grænser dermed er blevet utydelige – for mig selv og mine omgivelser.
  SÅ ja tusind tak for inspiration og velplaceret indlæg i mit arbejde med mig selv.

  1. Hej Karen

   Tak for din besked 🙂 Selv tak for inspiration, jeg er så glad for, at jeg overhovedet kan inspirere andre 🙂 Jeg tror, det er enormt nemt at blive påvirkede af andre, og at det faktisk er temmelig svært at holde fast i sig selv og sine behov hele tiden. Du er modig, at du tør og vil arbejde med dine grænser og behov, og jeg er sikker på, at dit arbejde vil gøre en masse godt for dig på sigt. Alt det bedste til dig 🙂 Kh Sabine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *