Sådan integrerer du dine skygger * Skyggearbejde 6.0

Dette blogindlæg er en del af en føljeton om skyggearbejde. Har du ikke læst de foregående, kan du starte her.

Når vi er blevet bevidst om, hvilke skygger vi går rundt med, kan vi begynde at arbejde aktivt med dem. Måske har vi været opmærksomme i noget tid og har opdaget flere undertrykte sider af os selv ved at kigge på, hvem vi bliver irriterede på, eller hvem vi bliver fascineret af. Måske kunne vi hurtigt spore os ind på, hvad vi har lært i barndommen, fordi der bare er nogle ting, som ”man ikke gør i den her familie”. Måske har du lavet nogle af øvelserne i de tidligere indlæg og har fået lavet dig en god liste med både mørke og lyse skygger.

Debbie Ford, forfatter og skygge-ekspert, fortæller i sin bog ”Kast lys over skyggen” om en øvelse, som fjerner den indre modstand mod de forskellige ord og egenskaber. Den minder lidt om Spejløvelsen, fordi du skal stå foran et spejl og se dig selv i øjnene. Derefter skal du sige højt ”Jeg er (indsæt egenskab, mørk eller lys)”. Jeg ville for eksempel sige ”Jeg er hensynsløs”, fordi det at være hensynsløs er en mørk skygge for mig. Læg mærke til, hvordan du har det med at sige den sætning. Det er jo bare ord, men ord kan være enormt kraftfulde, og du vil måske opleve, at det er meget svært at få den sætning ud af munden. Mærk efter, om der er en modstand indeni dig. Øvelsen går ud på at sige sætningerne (gør det med alle dine skygger), indtil den indre modstand er opløst. Måske begynder du at grine, eller du forstår pludselig ikke, hvorfor du havde så meget imod det ord.

Ifølge Debbie Ford er øvelsen meget kraftfuld. Du kan også lave den med en ven, en kæreste eller en anden person. Sid over for hinanden, og sig sætningen til din makker. Personen skal nu spejle dig og gentage sætningen ”Du er hensynsløs”. Så gentager du den igen: ”Jeg er hensynsløs”. Sådan bliver I ved med at skiftes, indtil du mærker modstanden slippe.

https://www.instagram.com/p/BnQJL-NAZ-F/?taken-by=sasselade

En anden måde at arbejde med skyggerne på er ved at kigge på, hvor du udlever skyggen i dit liv. Det kan både være, du har udlevet den i fortiden, eller at du kan se, at du udlever den nu. Kan du se, at du har udlevet en egenskab, kan du se, at du allerede har egenskaber. Det er din egenskab, og den er en del af dig. Kan du slet ikke finde nogen steder i dit liv nu eller tidligere, hvor du har udlevet egenskaber i en eller anden skala, så kan du prøve at forestille dig, hvor du i fremtiden kunne have brug for den. Kunne du forestille dig et scenarie, hvor omstændighederne gjorde, at du kunne finde på at udleve den egenskab? Måske skal du være åben for, at hvis du var vokset op under andre omstændigheder, eller hvis du blev udsat for noget ekstremt, at så kunne du se dig selv udleve den. Ved at få en forståelse for, hvor du har eller kunne udleve egenskaben, åbner du op for at rumme den i dig.

Derefter skal du kigge på, hvad gaven i dine skygger er. Det her er helt essentielt i skyggearbejde, for det ligger i teorien, at alle egenskaber er naturlige og nogle, som du skal bruge på et tidspunkt. De har alle noget at give til dig, hvis du tør tage imod dem. Det kan være nemt at se, hvad gaven kan være i dine mørke skygger. Har du lyse skygger på at være handlekraftig og modig, er det måske ganske tydeligt for dig, hvad gaven i de egenskaber er. Måske kan du opnå dine drømme og få alle de oplevelser, som du drømmer om.

Langt sværere kan det være at finde gaven i de mørke skygger. For hvad er det gode ved at være egoistisk? Påtrængende? Krævende? En led kælling? Ja, det er spørgsmålet, som du skal grave ned i. Her kan det hjælpe at se på, hvordan en egenskab har gjort noget godt for dig tidligere. Fik du sat dig i respekt, da du var en led kælling, så du slap for mobning? Fik du opfyldt dine behov, da du var påtrængende? Passede du på dig selv, da du var egoistisk?

Det kan være rigtig svært at finde gaven – især jo større skyggen er, jo mere skam der er tilknyttet den egenskab, og jo mere overbevist om, at det er rigtig dårligt at være sådan, du er. Derfor skal man nogle gange være kreativ med sit gavegraveri, og det kan være godt at prøve at fortolke egenskaben på nye måder. Måske betyder det at være egoistisk ikke kun for eksempel at forlade sin familie, for der er en hel skala af egoisme, som måske starter helt nede i det små med at sige nej, selvom der bliver forventet, at man siger ja.

Hvordan kan du fortolke nogle af dine ”mørke” egenskaber på en anden måde?

Når du har fundet gaven og fået en bredere forståelse af egenskaben, kan du begynde at udleve den i små skridt. Ifølge Mette Holm, min underviser på Skyggevejlederuddannelsen, integrerer man kun sine skygger igennem handling. Det betyder, at vi skal øve os på at tage små skridt ud i at udleve vores skamfulde egenskaber. Med tanke på gaven og hvor skyggerne kan gavne os i vores liv nu, skal vi begynde at være vores skygger. Her kan det være en god idé at lave konkrete skridt, som man kan planlægge – det kan være at udleve sin egoistiske skygge ved at prøve at aflyse en aftale, at sige nej til et arrangement eller at give sig selv lov til at tage det største stykke kage på arbejdet.

Ved at lave aftaler med dig selv eller andre om at udleve dine skygger lidt af gangen og i små skridt, får du langsomt åbent op for, at du kan tage egenskaben til dig. Du oplever, hvad egenskaben kan gøre for dig, og forhåbentligt at du ikke dør af at være lidt mere på den måde. Du får nemmere ved at acceptere, at ”sådan er du også”. Arbejd med at slippe skammen og at ændre dine forestillinger om, hvordan du skal være. Tillad dig selv at blive et menneske med mange flere muligheder, flere farver i din farvepalette og langt mere accept af dig selv. Øv dig i at se dig selv som en med alle egenskaber.

Det er vigtigt at sige, at vi ikke skal kaste os ud i at integrere for mange skygger ad gangen. Det kan være et stort og hårdt arbejde, så fokuser på et par stykker af gangen. Giv dig selv tid til at arbejde med det uden at stresse. Og så er det vigtigt at sige, at du med fordel kan passe lidt på dine omgivelser, mens du integrerer. De skal nok opdage, at du begynder at forandre dig, men hav gerne dine nærmeste med i tankerne, når du planlægger, hvordan du vil udleve dine undertrykte egenskaber. De skal nødig blive sårede over dine handlinger, hvis du begynder at bevæge dig ud i dine mørke skygger.

Til gengæld er det helt naturligt, at vi, når vi integrerer, ikke helt har fundet balancen i starten, så vi kommer til at virke voldsomme i vores forsøg med vores ”nye” egenskaber. Med tiden vil du opdage, hvordan egenskaben passer til dig, og hvordan du bruger den bedste muligt.

Efter noget tid skulle vi gerne komme mere i balance med de forskellige egenskaber. Vi slipper den skam, der har været hægtet op på egenskaberne, og vi lærer, at vi godt må være de egenskaber, når de passer ind i vores liv. Vi kan se, hvor meget de enkelte egenskaber beriger vores liv, og vi kan glide naturligt ind og ud af vores mange medfødte egenskaber, når de giver mening for os.

Med hvilke konkrete skridt vil du udleve dine mørke eller lyse skygger?

Fortæl mig gerne i kommentarfeltet, hvad du tænker om indlægget, skyggearbejdet eller dit eget skyggearbejde – jeg elsker at høre, hvad I tænker!

4 thoughts on “Sådan integrerer du dine skygger * Skyggearbejde 6.0

 1. Det har virkelig været nogle interessante indlæg. Og der har været mange ting, som virkelig har givet stod til eftertanke. Glæder mig til at læse mere om det.

  1. Hej Linda!

   Mange tak for din kommentar – hvor gør det mig glad, at du synes, det er nogle interessante indlæg, som har sat nogle tanker i gang. Det er det, jeg vil med bloggen 🙂 Jeg håber, du vil læse med – og del gerne bloggen med dine venner. Kh Sabine

 2. Wow Sabine
  Jeg kan genkende mig selv i dine indlæg og mange af mine skygger matcher dine…
  Så nu må jeg i gang med at prøve mig frem og arbejde…
  Tak for nogle rigtig gode og oplysende indlæg

  1. Kære Dorthe

   Tak for din kommentar og de søde ord 🙂 Jeg er meget glad for, at du kan bruge indlæggene, og jeg håber, du finder din vej i skyggearbejdet. Jeg tror, der er mange skygger, som mange af os har. Der er måske endda en hel gruppe skygger, som vi har i Danmark (fx ikke at være “for meget” pga. Janteloven), og jeg synes også, der er et mønster i, at vi kvinder har nogle bestemte skygger. Det er et rigtig spændende arbejde – pøj pøj med det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *